Reportáž: Galerie Cesty ke světlu vás povznese

Velikost textu: A A A

Reportáž: Galerie Cesty ke světlu vás povznese

Ilustrační foto

Praha je skutečně město magické. Kouzlo Prahy se ovšem nenachází jen v tajuplných zákoutích Malé Strany, ukrývá i jedinečná místa jako je to, které si představíme. Kdo totiž vstoupil do galerie Cesty ke světlu, mohl poznat pocit hluboké vnitřní harmonie, kterého je jinak v našich životech poskrovnu. A navíc může zažít několik krásných překvapení.

 

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Galerie se představuje

Galerie se nachází nedaleko obchodního centra Chodov. Oáza duchovního klidu se tedy nachází trochu překvapivě kousek od rušnější části města, ale o to více je zřetelnější rozdíl v kvalitě prostoru galerie. Když zakusíte atmosféru obrazů, dotknete se jiných světů ze vzdálených koutů vesmíru a všední pozemský život se rozplývá v oparu mlhy. Galerie toho ovšem zahrnuje mnohem více – čajovnu s pyramidou či esoterické přednášky. Autorem nádherných obrazů a celého projektu galerie je Zdeněk Hajný.

 

Zdeněk Hajný

Jeden z nejvýraznějších současných českých malířů, který se rozhodl vydat svojí vlastní osobitou cestou a naplnit svou vizi jednoty a propojení. S jeho obrazy se můžete setkávat nejen na výstavách či časopisech s duchovní tématikou, ale jeho dílo vyzdobilo i několik sakrálních prostor a dalo tak osobitou tvář hned několika kostelům.

Zdeněk Hajný je ale především osobnost velice laskavá a milá, vyzařuje z něj moudrost i pokora. Jeho přítomnost umí prosvětlit život druhých, přináší mír do našeho nitra, podobně jako působí jeho umělecká tvorba.

 

Prohlídka začíná

Na prohlídku galerie si vyšetřete dostatek času, určitě by nebylo vhodné, aby vás něco stresovalo. Spěch je třeba nechat doma, protože zážitek z galerie nás vede do vlastního nitra a do ticha naší mysli. Procházet s meditativní náladou jednotlivé obrazy je velice uklidňující a probouzí to v nás klid a pocit bezpečí. Působit na vás budou ovšem nejen obrazy, pan Hajný pracoval s celým prostorem galerie. Můžete si tak všimnout drahých kamenů zasazených v podlaze či motivů pracujících se zrcadlem, které vás vtahují do dalších dimenzí.

 

3D

Když mi pan Hajný nabízel 3D brýle, podobné těm které znám z kin, díval jsem se na něj trochu s nedůvěrou. Jak mohou být jeho plátna trojrozměrná, když potřebují režiséři 3D filmů miliony korun na vytvoření iluze? Po nasazení brýlí jsem ovšem žasl a nepřestal vycházet z údivu. Přestože mnohé obrazy vznikly v době, kdy jsme o trojrozměrných obrazech jenom snili, jejich plastičnost je dechberoucí. Vesmírné krajiny zarážejí svou hloubkou, některé motivy pro změnu z obrazu vystupují k vám. Efekt byl skutečně působivý a projevil se u většiny vystavovaných obrazů. Jak pan Hajný dodal, objevení dalších rozměrů obrazů bylo vlastně náhodné. Zatímco jiní autoři se snaží pro funkčnost plastické iluze svá díla propočítávat a promýšlet do těch nejmenších detailů, panu Hajnému se to povedlo i na obrazech starých mnoho let zcela necíleně.

 

4D

Pan Hajný se snaží ve své umělecké tvorbě zrušit hranici mezi uměleckým dílem, prostorem a pozorovatelem. Vše se stává v galerii jedním funkčním celkem. Pocit vlastní oddělenosti od ostatního světa je tou skutečnou iluzí a na to upozorňuje interaktivní kompozice Labyrint světa a ráj srdce. Při prohlídce dostanete na své prsty snímací senzory, protože počítač vyhodnocuje vaše aktuální rozpoložení. A to se odráží v celém prostoru, zejména však barevně reaguje středový krystal reprezentující naše srdce. Dle toho, jak se cítíme mění barvy od červené (chaotické myšlení) až po stříbřitě bílou (klid v mysli). Celé umělecké dílo tak reaguje na vás a jste tak jednou z nejdůležitějších částí celého díla. Prožíváte tak pocit jednoty a naplníte své srdce láskou a mírem.

 

Nejen čaj

V čajovně si můžete dát nejenom výborný čaj a nasát atmosféru krásného prostoru se střechou do tvaru pyramidy. Každý den navíc máte příležitost shlédnout projekci obrazů pana Hajného a kosmických snímků, přičemž tyto obrazy se mezi sebou náhodně prolínají. Každý den tak máte možnost vidět zcela originální kombinaci. Tuto projekci je možné v jakémkoliv okamžiku pozastavit a z této jedinečné kombinace si vytvořit vlastní obraz, který si odnesete domů.

 

Zdeněk Hajný je Vodnář a jako správný představitel tohoto znamení se vydal svou vlastní osobitou cestou. Vytváří fascinující umělecká díla, u kterých kombinuje staré metody s nejmodernějšími technologiemi. Návštěva galerie je působivým zážitkem a nelze ji než doporučit. Navíc v dnešní uspěchané době působí jako balzám na nervy a takový balzám bychom si měli dopřávat co nejčastěji.


Kde galerii najdete?
PRAHA 4, Zakouřilova 955/9, 300 m od metra C – 5min od stanice Chodov, první výstup vlevo.
Pokladna tel.: 272 950 557

Otevírací doba:
út - ne, 14 - 19 h, večer podle pořadů.
NOVINKA: v Křišťálové čajovně : út - ne, 14 - 19h, vstup zdarma.

Vstupné do galerie a čajovny 90,-Kč, děti a senioři 50,-Kč, ZP, ZTP, ZTP-P zdarma.
Ceny vstupenek na pořady 50,-Kč až 120,-Kč v předprodeji v pokladně galerie.
Vstupenka na pořad platí také pro návštěvu galerie 1/2hod před pořadem.

http://www.cestykesvetlu.cz

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Můžete si také přečíst

Kultura
Pravěk v Nižboru

Interaktivní program určený dětem do 12 let bude probíhat v období letních prázdnin v Informačním centru keltské kultury…

Konspirace
Marylin Monroe: Život a smrt hvězdy

Slavná hollywoodská herečka, jejíž život byl opředen skandály a smrt tajemstvím. Byla krásná a úspěšná. Byla však také šťastná?…

Kultura
Na Velikonoce připravili v želivském klášteře pětidenní duchovní program

Želiv – Kanonie premonstrátů připravuje od středy 27. března do neděle 31. března speciální velikonoční program v želivském…

Ekologie
Už jste slyšeli o freeganech?

Už jste slyšeli o freeganech? Jestli vám tento pojem připomíná slovo "vegan", míříte správným směrem. Jedná se o nový přístup…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY