Návod jak vyrobit domácí sýr a máslo z kravského mléka

Velikost textu: A A A

Návod jak vyrobit domácí sýr a máslo z kravského mléka

Ilustrační foto
  • autor: redakce
  • sdílet na

Domácí kravské mléko je vynikající, jelikož nabízí možnost výroby vynikajícího domácího másla a také skvělého domácího sýra několika druhů. Jestliže chcete mít doma tyto skvělé dobroty a pochlubit se jimi sousedům a známým, tak není problém připravit si je doma svépomocí. Že nevíte jak na to? Nevadí, můžete si přesně přečíst postup jak na výrobu domácího sýra, tak i na výrobu domácího másla.

Výroba domácího másla

Nejprve je nutné nadojené mléko pasterovat. Musí se dostat na teplotu 63 stupňů Celsia. Na této teplotě bychom měli mléko nechat zhruba nějakých 30 minut. Až potom by mělo dojít ke zchlazení mléka. Následně mléko nalijeme do širokého hrnce. Tam by se měla nechat po dobu maximálně 48 hodin nechat vysrážet smetana.

Stloukání másla

Smetanu z povrchu hrnce je nutné sebrat a následně právě z ní stlouct máslo. Smetanu, kterou sebereme, bychom měli ohřát na teplotu okolní místnosti. Ideální je teplota okolo 20 stupňů Celsia. Stloukání probíhá tak, že smetanu dáme do sklenice a tou pohybujeme směrem nahoru a dolů. Třepat bychom měli nějakých 20 minut a pak by mělo být již všechno hotové. Scezením dojde k oddělení másla od podmáslí.

Zasvěcení do Reiky a Shambally na dálku

ZOBRAZIT

Výroba domácího sýra

Výchozí surovinou pro výrobu sýra je pochopitelně kravské mléko. Mléko je ideální zahřát na teplotu 37 stupňů Celsia. Do zahřátého mléka se vmíchá sýrařská kultura, již je nutné si předem obstarat. Stačí ale klidně i tři lžíce kvalitního jogurtu. V předvařené již chladné vodě dále rozmícháme sýřidlo. Na dva litry mléka nám postačí jedna malá lžička sýřidla rozpuštěná v menší sklenici vody. Za neustálého míchání by mělo dojít k nalévání směsi do mléka. Za jednu až dvě hodiny by měla vzniknout sýřenina. Konzistence pudinku nám prozradí, že je již sýřenina hotová. Sýřenina se pak nakrájí za pomocí nože a máme základ na vznik jakéhokoli sýra. Při přidání smetany můžeme mít sýr cottage. Pokud přidáme solný nálev, pak vznikne balkánský sýr. Vzniknout ale může klidně i tvrdý sýr při dokonalém odstředění.
 

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty

Můžete si také přečíst

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Druhy vegetariánství

V minulém článku jsme si ukázali, že vegetariánství je životní styl lidí, kteří se staví zodpovědně ke svému zdraví…

Léčení
Babské rady a zdraví I.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - červená čočka

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Léčení
Babské rady a zdraví II.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY