Použití jednotlivých druhů olejů v kuchyni

Velikost textu: A A A

Použití jednotlivých druhů olejů v kuchyni

Ilustrační foto
  • autor: redakce
  • sdílet na

Olej patří mezi nejdůležitější ingredience u každého pokrmu. Vaření, pečení a především smažení bez oleje je fakticky nereálné. Sehnat je možné celou řadu různých olejů, které se hodí logicky pro rozličné kuchyňské účely. Rozhodně se v moderní gastronomii není nutné obracet pouze na služby jednoho jediného oleje. Pokrmy v tomto případě postrádají tu správnou chuť, kterou by ve skutečnosti opravdu měly mít. Které oleje jsou tedy pro různé příležitosti optimální?

Na smažení volte slunečnicový olej

Pokud se rozhodnete pro přípravu pokrmu smažením, tak je nejvhodnější slunečnicový olej. Ten má pro smažení podobně jako i některé další rostlinné oleje ty nejoptimálnější vlastnosti a lze se na něj spolehnout. Určitě ovšem tento typ oleje co možná nejčastěji vyměňujte, aby nedocházelo k jeho přepalování. Oleje vhodné ke smažení jsou přesně označovány a disponují specifickým složením. Značek takovýchto olejů je celá řada.

Kvalitní olivový olej do salátů

Nejvíce doporučovaný je bezesporu olivový olej. Ten vzniká speciálními metodami a vyznačuje se hlavně těmi nejlepšími vlastnostmi. Olivové oleje se dělí do několika různých kategorií. Pokud chcete doma tu nejvyšší kvalitu, pak se hodí nejvíce olivové oleje extra panenské. Ty jsou vyráběny specifickými způsoby. Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek, které se podílejí na zlepšení zažívání a na dalších důležitých záležitostech, které se týkají lidského zdraví. Olivové oleje jsou nejvhodnější při použití na saláty anebo na některé pokrmy, které potřebují pouze doladit nějakou zajímavou chutí. Použít se olivový olej dá také při lehkém osmahnutí bagety anebo při dalších příležitostech.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Ostatní oleje

Z dalších olejů se mnohdy využívá řepkový olej, který není také příliš drahý a jeho kvalita nemusí být nejnižší. Z dražších olejů jmenujme například oleje palmové, které jsou u nás poněkud méně tradiční a příliš se v tuzemské kuchyni nepoužívají. Některá exotická jídla si ale tento typ oleje určitě vyžadují a je třeba ho volit, aby došlo ke skutečně spolehlivé a originální přípravě toho či onoho pokrmu.
 

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo, vaření

Můžete si také přečíst

Ostatní
Pravdivý fakt: Běžná součást prodávaných chlebů pochází z lidských vlasů z Číny

Pokud si přečtete složení na štítku bochníku chleba, obvykle na něm naleznete složku L-cystein. To je non-esenciální aminokyselina,…

Ekologie
Vystavení nastávajících matek pesticidům způsobuje nižší IQ novorozenců

Tři na sobě nezávislé studie nedávno zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives ukazují, že má prenatální vystavení…

Ostatní
Utajovaná pravda: velké korporace vydělávají nejvíce peněz na amerických válkách 2/2

Je celkem pravděpodobné, že jestliže jste někdy posílali balík doručovací službou, koupili si počítač nebo třeba plechovku…

Ostatní
Zákeřné energy drinky – za dočasnou stimulaci platíte zdravím

Energy drinky čili energetické nápoje se staly moderním fenoménem, každý den jsou jich konzumovány desítky milionů. Kdo by…

Ostatní
Konzumace čokolády snižuje riziko infarktu a onemocnění srdce o třetinu

Každý miluje čokoládu, což potvrzuje i letošní meziroční nárůst její spotřeby v celosvětovém měřítku. Pozor bychom si však…

Ostatní
McDonald's opustil dodavatele vajec, poté co se odhalila vážná porušení zdravotních nařízení

Fastfoodový řetězec McDonald's je opět ve středu pozornosti médií poté, co dodavatel vajec ze západního pobřeží USA byl usvědčen…

Bylinky
Zázračná skořice – překvapivá fakta

Skořici nalezneme skoro v každé kuchyni. Vzhledem k jejímu častému využití ve sladkém pečivě a nápojích, málokoho by napadlo…

Ostatní
Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? Na vině jsou chemikálie…

Ostatní
Smrtící fast foody

Mnoho lidí si myslí, že občas konzumované nezdravé jídlo může být vyváženo vynecháváním jídel během týdne, větším příjmem…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY