Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda I.

Velikost textu: A A A

Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda I.

Ilustrační foto
  • autor: Kniha
  • sdílet na

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin – jakási „biobible“ pro příznivce biovaření a pro ty, kdo se zajímají o kvalitu potravin a zdravý životní styl. Představení málo známých surovin, rady pro vaření, informace o léčivých vlastnostech potravin a o rozdílech mezi běžnými potravinami a  biopotravinami, spousta vyzkoušených receptů i s fotkami.

Už jste to určitě někde slyšeli: špaldový chléb, špaldová káva, špaldové těstoviny nebo třeba špaldoto. Někdy se lidé domnívají, že se jedná o nějakou potravinářskou firmu „pana Špaldy“. Špalda je ale druh obilí – jedna z nejstarších obilnin, praprababička dnešní pšenice. Dlouho se prodávala jen špalda neprošlechtěná, ale čím je víc v trendu, tím je po ní větší poptávka a začínají se na trhu objevovat i šlechtěné odrůdy.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Pšenice špalda patří do skupiny pluchatých pšenic ještě spolu s jednozrnkou a dvouzrnkou.

Pochází z oblastí Blízkého východu, kde se pěstovala již před více než devíti tisíci lety. Tradičně se používá v celé Evropě. V Itálii se jí říká farro a v Německu dinkle. U nás se příliš nepěstovala a většinou se z ní pražila jen kávovina.

Na pohled je zrníčko špaldy velmi podobné zrnku běžné pšenice seté. Jenže když si vezmete zrníčka do pusy, to špaldové mnohem rychleji změkne. Špalda je totiž snadněji rozpustná ve vodě, tím pádem i lépe stravitelná, a naše tělo z ní tak bez velké námahy získá mnoho vzácných živin.

Špalda má všestranné využití, podobně jako pšenice. Proto ji můžete bez problémů začlenit do jídelníčku.

Středověká léčitelka Svatá Hildegarda z Bingenu, která je v Německu dodnes považována za největší přírodní léčitelku všech dob, považovala špaldu za základ zdraví a za obilovinu nejvhodnější pro člověka. Dodává podle ní vše, co člověk potřebuje, má mnoho minerálních látek, prohřívá organismus, přispívá k tvorbě zdravé krve, je univerzálním prostředkem proti špatnému prokrvení, doplňuje zdravé tuky, aniž by se po ní tloustlo, pomáhá regenerovat buňky, tkáně i svalstvo a je velice lehce stravitelná. A hlavně prý přispívá k radostné mysli. Současní odborníci dávají svaté Hildegardě ve většině věcí za pravdu.

Špalda je úžasná nejen tím, jak chutná a voní, ale i tím, jak působí na naše zdraví! Já osobně jsem její velká fanynka!

Co obsahuje

·        Špalda je plná vitamínů skupiny B, a to především thiaminu (B1) a niacinu (vitamín B3).

·        Z minerálních látek má hodně manganu, draslíku a hořčíku, obsahuje ale i vápník, železo, zinek, fosfor a síru.

·        Oproti běžné pšenici špalda obsahuje více bílkovin, prospěšného tuku i vlákniny.

·        Přirozeně neobsahuje cholesterol.

Co dokáže

·        U mnoha alergiků na pšeničnou bílkovinu je možnou náhradou pšenice, ale je třeba opatrně vyzkoušet, každý reaguje individuálně.

·        Přispívá k regeneraci buněk.

·        Posiluje slinivku a slezinu.

·        Posiluje slabé zažívání.

·        Je to i zkrášlující prostředek, přispívá k hezké barvě pleti.

·        Podle tradičních zkušeností dobře působí na imunitní systém a přispívá ke tvorbě zdravé krve.

·        Dodává energii svalům, vazivu a tkáním.

·        Přispívá k veselé mysli a radosti v duši.

Pohledem čínské medicíny

Špalda posiluje slezinu a slinivku, zvlhčuje suchost, vyživuje strukturu těla a prospívá křehkým lidem. Používá se jak při léčbě průjmu, tak zácpy, na špatné trávení a mnoho dalších střevních problémů

Je vhodná pro

·        všechny s oslabeným zažíváním,

·        lidi s křehkou konstitucí,

·        děti, nemocné i rekonvalescenty,

·        alergiky (ale je třeba vyzkoušet),

·        lidi s oslabenou imunitou

Více informací o špaldě se dozvíte v knihách:

Dr. G. Hertzka, Dr. W. Strehlow: Léčebná kuchařka svaté Hildegardy

R. Schiller: Svatá Hildegarda a její léčebné metody

Knihu vydal Smartpress a můžete si ji objednat zde - www.smartpress.cz.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty, strava, zdraví

Můžete si také přečíst

Astrologie
Léčebné postupy (nejen) pro znamení Berana

Cílem nového seriálu článků je vnést do obecného povědomí možnosti, které přinášejí různé alternativní postupy při některých…

Ostatní
Pozor na nedostatek tekutin

Pijete až tehdy, když cítíte žízeň? Pokud je odpověď ano, tak je nejvyšší čas si uvědomit, že to není správně. Protože žízeň…

Energie
Autosugesce – tajná zbraň na vylepšení života

Podvědomí je velice silná a podstatná stránka naší mysli. Roli podvědomí si málokdy uvědomujeme, jeho síla se projevuje především…

Energie
Tatvy - jak je používat?

Tatvy jsou neviditelná záření kosmických sil. Můžeme si je představit jako paprsky, které ve dvouhodinových intervalech dopadají…

Jóga a mystika
Meditace

O meditaci můžete nalézt velké množství článků, nicméně málokde se vlastně dozvíte, o co jde a jak ji můžete provádět.Definovat…

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Zelený čaj

Přemýšlíte, že byste si dali něco teplého k pití? Že máte chuť na šálek dobrého čaje? Potom určitě sáhněte po čaji zeleném,…

Magie
Vizualizace – základ magie

Tento druh článků bude od podzimu přístupný pouze pro uživatele, kteří zaplatí čtenářský poplatek. Přístup, registrace i…

Energie
Představení čaker 1

Vítejte u seriálu o čakrách. Řekneme si zde nejen, co čakry jsou, ale postupně si ukážeme i možnosti jejich harmonizace.Lidské…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY