Hodný a zlý cholesterol

Velikost textu: A A A

Hodný a zlý cholesterol

Ilustrační foto
  • autor: Redakce
  • sdílet na

Cholesterol je zaklínadlo, kterým se dnes ve zdravé výživě ohání téměř každý. A skutečně – podceňovat jeho vliv a důležitost by se nám nemuselo vyplatit.

Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí buněk a zároveň stavební jednotkou nervů a některých hormonů. Cholesterol je pro organismus nezbytný, ale všechno má své meze a jeho nadbytek přináší zdravotní problémy. Cholesterol dělíme na zlý a hodný. Zlý cholesterol jsou vlastně lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), které transportují cholesterol do tkání. LDL tedy způsobuje usazování cholesterolu v cévách a tím se zužuje průtok krve a omezuje se pružnost cév. To v konečném důsledku přináší aterosklerozu, známou též jako kornatění tepen. Transport ovšem také zajišťují lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) - hodný cholesterol. Tyto transportují cholesterol z tkání do jater, kde se degraduje. Tím organismus chrání před rozvojem aterosklerózy.
Naším zájmem tedy je mít dostatek hodného cholesterolu a nemít nadbytek toho zlého. V dnešní době, kdy je strava různorodá, to může být složité zejména tehdy, když si chceme užívat dobrého jídla, mezi které patří mimo jiné i jídlo, které se připravuje grilováním - tedy úprava kterou například nabízí grily na dřevěné uhlí.

Právě zde je ovšem třeba dbát na správný přístup ke grilování, nepoužívat příliš tučná jídla, nenechat omastek kapat na dřevěné uhlí nebo dokonce konzumovat spálené jídlo. Navíc se vyplatí vybírat nejen správné potraviny, ale i kvalitní nádobí a přístroje na přípravu dobrého a hlavně kvalitního jídla. Pro přípravu jídla grilováním se vyplatí mít kvalitní zahradní gril.

Dálkový kurz výkladu tarotových karet pro začátečníky od autora knihy Tarot pro samouky

ZOBRAZIT

Jak známo, na hladině cholesterolu (zvýšená hladina je nad 5 mmol/l a více), se podílí životní styl každého člověka. Pokud budeme toto zanedbávat, hrozí nám cukrovka, ledvinové problémy, infarkty, mrtvice a další choroby.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: zdraví, grilování, cholesterol

Můžete si také přečíst

Astrologie
Léčebné postupy (nejen) pro znamení Berana

Cílem nového seriálu článků je vnést do obecného povědomí možnosti, které přinášejí různé alternativní postupy při některých…

Ostatní
Pozor na nedostatek tekutin

Pijete až tehdy, když cítíte žízeň? Pokud je odpověď ano, tak je nejvyšší čas si uvědomit, že to není správně. Protože žízeň…

Energie
Autosugesce – tajná zbraň na vylepšení života

Podvědomí je velice silná a podstatná stránka naší mysli. Roli podvědomí si málokdy uvědomujeme, jeho síla se projevuje především…

Energie
Tatvy - jak je používat?

Tatvy jsou neviditelná záření kosmických sil. Můžeme si je představit jako paprsky, které ve dvouhodinových intervalech dopadají…

Jóga a mystika
Meditace

O meditaci můžete nalézt velké množství článků, nicméně málokde se vlastně dozvíte, o co jde a jak ji můžete provádět.Definovat…

Ostatní
Zelený čaj

Přemýšlíte, že byste si dali něco teplého k pití? Že máte chuť na šálek dobrého čaje? Potom určitě sáhněte po čaji zeleném,…

Magie
Vizualizace – základ magie

Tento druh článků bude od podzimu přístupný pouze pro uživatele, kteří zaplatí čtenářský poplatek. Přístup, registrace i…

Energie
Představení čaker 1

Vítejte u seriálu o čakrách. Řekneme si zde nejen, co čakry jsou, ale postupně si ukážeme i možnosti jejich harmonizace.Lidské…

Astrologie
Hubnutí s astrologií

Ne všichni jsou spokojeni se svojí postavou. Měl bych se opravit – drtivá většina z nás není spokojená s tím, jak…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY