Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Velikost textu: A A A

Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Ilustrační foto
  • autor: ze zahraničí
  • sdílet na

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? 

Na vině jsou chemikálie zvané diacetyl, které jsou tak toxické, že často ničí plíce pracovníků v továrnách popcornu do mikrovlnné trouby, postihuje je ochromující a nezvratným onemocněním, známé jako obliterující bronchitida. Diacetyl je přirozeně se vyskytující sloučenina, která dává máslu typickou chuť a je známo, že způsobuje při vdechnutí poškození plic. Obliterující bronchitida je v jiných souvislostech velice vzácná, popcorn je hlavní příčinou onemocnění.

Regulační orgány i zdravotničtí pracovníci věděli o tomto riziku po celá desetiletí, ale vždy předpokládali, že riziko je pouze v případě zvláště vysokých koncentrací. V roce 2007 ovšem Wayne Watson z Colorada, který jedl 2 balení popkornu do mikrovlnné troupy týdně, dostal obliterující bronchitidu. To jednoznačně naznačuje, že diacetyl vstupuje do vzduchu a plic, když je popcorn v mikrovlnce ohříván. To potvrdil i následující výzkum. Zatímco dělníci v továrně jsou vystaveni expozici mezi 0,75 a 4 částicemi diacetylu na milion, koncentrace v Watsonově kuchyni se pohybovala mezi 0,5 a 3. Watson se rozhodl podat žalubu na obchody, které popcorn prodávají.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Ve snaze uklidnit spotřebitele, většina firem diacetyl z popcornu vyřadila, nahradili je ovšem chemickými látkami, které mají stejný účinek. Dnes stále můžete najít diacetyl v příchuti mnoha snacků a v některý tzv. „přírodních“ potravinách. Ujistěte se tedy při nákpuu, že v ingrediencích každého jídla, které vkládáte do košíku, diacetyl nenaleznete.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.

Zdroj
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo, zdraví

Můžete si také přečíst

Astrologie
Léčebné postupy (nejen) pro znamení Berana

Cílem nového seriálu článků je vnést do obecného povědomí možnosti, které přinášejí různé alternativní postupy při některých…

Ostatní
Pozor na nedostatek tekutin

Pijete až tehdy, když cítíte žízeň? Pokud je odpověď ano, tak je nejvyšší čas si uvědomit, že to není správně. Protože žízeň…

Energie
Autosugesce – tajná zbraň na vylepšení života

Podvědomí je velice silná a podstatná stránka naší mysli. Roli podvědomí si málokdy uvědomujeme, jeho síla se projevuje především…

Energie
Tatvy - jak je používat?

Tatvy jsou neviditelná záření kosmických sil. Můžeme si je představit jako paprsky, které ve dvouhodinových intervalech dopadají…

Jóga a mystika
Meditace

O meditaci můžete nalézt velké množství článků, nicméně málokde se vlastně dozvíte, o co jde a jak ji můžete provádět.Definovat…

Ostatní
Zelený čaj

Přemýšlíte, že byste si dali něco teplého k pití? Že máte chuť na šálek dobrého čaje? Potom určitě sáhněte po čaji zeleném,…

Magie
Vizualizace – základ magie

Tento druh článků bude od podzimu přístupný pouze pro uživatele, kteří zaplatí čtenářský poplatek. Přístup, registrace i…

Energie
Představení čaker 1

Vítejte u seriálu o čakrách. Řekneme si zde nejen, co čakry jsou, ale postupně si ukážeme i možnosti jejich harmonizace.Lidské…

Astrologie
Hubnutí s astrologií

Ne všichni jsou spokojeni se svojí postavou. Měl bych se opravit – drtivá většina z nás není spokojená s tím, jak…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY