Slovenská kuchyně a její zdravotní rizika 2/2

Velikost textu: A A A

Slovenská kuchyně a její zdravotní rizika 2/2

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Halušky

Halušky jsou národním slovenským jídlem. Připravují se z mouky, brambor, brynzy, slaniny, soli. Můžete se s nimi setkat i ve sladké variantě, kdy se pocukrují a polévají rozpuštěným máslem. V tomto případě je nutné si dávat pozor na příjem kalorií, když hlídáte kilogramy.

Kapustnica

Kapustnica patří k tradičním slovenským polévkám. Vyrábí se na několik způsobů – z uzeného masa, z kysaného zelí, klobásy, sušených hub, sušených švestek. Následně se zahušťuje moukou a kysanou smetanou. Právě kvůli smetaně a mouce byste měli být na pozoru, abyste do těla nedostali více tuku a soli, než chcete.

Přívarky

Přívarky tvoří populární součást slovenské kuchyně. Jedná se vlastně o zahuštěné polévky. K zahušťování se používá smetana, mléko nebo protlak. Oblíbené jsou dýňové, čočkové, fazolové, květákové, zelné, bramborové, hrachové, špenátové přívarky.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Smažený sýr

Smažený sýr je populárním jídlem i na Slovensku. Samotný sýr může být tučnější, navíc se kvůli smažení stane špatně stravitelným. Pokud si ho tedy dopřejete navíc s tatarkou a hranolkami, může vás pěkně rozbolet žaludek. Existují i sýry smažáky, kde rostlinný tuk nahradil živočišný.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo

Můžete si také přečíst

Ostatní
Pravdivý fakt: Běžná součást prodávaných chlebů pochází z lidských vlasů z Číny

Pokud si přečtete složení na štítku bochníku chleba, obvykle na něm naleznete složku L-cystein. To je non-esenciální aminokyselina,…

Ekologie
Vystavení nastávajících matek pesticidům způsobuje nižší IQ novorozenců

Tři na sobě nezávislé studie nedávno zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives ukazují, že má prenatální vystavení…

Ostatní
Utajovaná pravda: velké korporace vydělávají nejvíce peněz na amerických válkách 2/2

Je celkem pravděpodobné, že jestliže jste někdy posílali balík doručovací službou, koupili si počítač nebo třeba plechovku…

Ostatní
Zákeřné energy drinky – za dočasnou stimulaci platíte zdravím

Energy drinky čili energetické nápoje se staly moderním fenoménem, každý den jsou jich konzumovány desítky milionů. Kdo by…

Ostatní
Konzumace čokolády snižuje riziko infarktu a onemocnění srdce o třetinu

Každý miluje čokoládu, což potvrzuje i letošní meziroční nárůst její spotřeby v celosvětovém měřítku. Pozor bychom si však…

Ostatní
McDonald's opustil dodavatele vajec, poté co se odhalila vážná porušení zdravotních nařízení

Fastfoodový řetězec McDonald's je opět ve středu pozornosti médií poté, co dodavatel vajec ze západního pobřeží USA byl usvědčen…

Bylinky
Zázračná skořice – překvapivá fakta

Skořici nalezneme skoro v každé kuchyni. Vzhledem k jejímu častému využití ve sladkém pečivě a nápojích, málokoho by napadlo…

Ostatní
Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? Na vině jsou chemikálie…

Ostatní
Smrtící fast foody

Mnoho lidí si myslí, že občas konzumované nezdravé jídlo může být vyváženo vynecháváním jídel během týdne, větším příjmem…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY