V čem je zdravá chorvatská kuchyně 1/2

Velikost textu: A A A

V čem je zdravá chorvatská kuchyně 1/2

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Chorvatská kuchyně

Chorvatská národní kuchyně je rozmanitá a značné rozdíly v jídelníčku najdete ve vnitrozemí a u přímořských oblastí. Obsahuje jednoduchá, zdravá, ale také kalorická jídla. Obecně se hodně využívají ryby, mořské plody a produkty, zelenina, olivový olej. Dále pak jehněčí, skopové či vepřové maso.

Svatojánský chléb

Svatojánský chléb je známý pod pojmenováním karob a patří do součásti chorvatské stravy. Jedná se o poněkud sladší a zdravější kakao. Výhodou je obsah malého množství tuku a naopak mnoha cenných látek, např. vitamínů skupiny B, minerálů, pektinu atd. karob dobře zasytí, pomáhá snižovat cholesterol v krvi, podporuje metabolismus tuků a mnoho jiného.

Mandle

V chorvatské kuchyni figurují také mandle a ořechy. Mandle obsahují dvacet různých flavonoidů, pomáhajících s prevencí proti srdečním a cévním onemocněním. Obsahují také mononenasycené tuky a polynenasycené, přispívají k ochraně před rozvíjením kornatění tepen. Nechybí ani potřebný hořčík, vápník a draslík.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Med

Med se také hojně vyskytuje v chorvatské kuchyni. Jedná se o přírodní elixír zdraví a jedná se o známé přírodní antibiotikum. Působí protizánětlivě a má posilující schopnosti. med pomůže při zánětech dýchacích cest a při chřipce. Konzumace medu urychluje hojení dvanáctníkových a také žaludečních vředů.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo

Můžete si také přečíst

Ostatní
Pravdivý fakt: Běžná součást prodávaných chlebů pochází z lidských vlasů z Číny

Pokud si přečtete složení na štítku bochníku chleba, obvykle na něm naleznete složku L-cystein. To je non-esenciální aminokyselina,…

Ekologie
Vystavení nastávajících matek pesticidům způsobuje nižší IQ novorozenců

Tři na sobě nezávislé studie nedávno zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives ukazují, že má prenatální vystavení…

Ostatní
Utajovaná pravda: velké korporace vydělávají nejvíce peněz na amerických válkách 2/2

Je celkem pravděpodobné, že jestliže jste někdy posílali balík doručovací službou, koupili si počítač nebo třeba plechovku…

Ostatní
Zákeřné energy drinky – za dočasnou stimulaci platíte zdravím

Energy drinky čili energetické nápoje se staly moderním fenoménem, každý den jsou jich konzumovány desítky milionů. Kdo by…

Ostatní
Konzumace čokolády snižuje riziko infarktu a onemocnění srdce o třetinu

Každý miluje čokoládu, což potvrzuje i letošní meziroční nárůst její spotřeby v celosvětovém měřítku. Pozor bychom si však…

Ostatní
McDonald's opustil dodavatele vajec, poté co se odhalila vážná porušení zdravotních nařízení

Fastfoodový řetězec McDonald's je opět ve středu pozornosti médií poté, co dodavatel vajec ze západního pobřeží USA byl usvědčen…

Bylinky
Zázračná skořice – překvapivá fakta

Skořici nalezneme skoro v každé kuchyni. Vzhledem k jejímu častému využití ve sladkém pečivě a nápojích, málokoho by napadlo…

Ostatní
Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? Na vině jsou chemikálie…

Ostatní
Smrtící fast foody

Mnoho lidí si myslí, že občas konzumované nezdravé jídlo může být vyváženo vynecháváním jídel během týdne, větším příjmem…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY