Proč je švédská kuchyně zdravá a v čem? 2. část

Velikost textu: A A A

Proč je švédská kuchyně zdravá a v čem? 2. část

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Losos

Specialitou je pohřbený (marinovaný) losos. Gravad lax představuje pochoutku ze syrového lososího masa, které je obalené v mořské soli, kopru a cukru. Po odležení se podává s pikantní hořčicí a s chlebem. Losos obsahuje cenné látky, například bílkoviny, vitamín D, vitamíny skupiny B a omega 3-mastné kyseliny. Konzumací podporujete správnou funkčnost srdce, nervů a svalů.

Mléko

Švédové patří mezi nejpilnější konzumenty mléka a vypijí ho ze všech nejvíc. Mléko obsahuje dobrou zásobu vitamínů, bílkovin a jiných látek prospěšných hlavně pro růst a pro dobrý stav kostí. Mléko je skvělým zdrojem vápníku. U kozího mléka je zase zásoba železa, což je dobré na boj s chudokrevností.

Kopr

Z koření se ve švédské kuchyni objevuje hlavně kopr. Objevuje se v salátech, na masu, ale i v různých remuládách a hořčicích. Pojídání kopru je dobré například na bolesti hlavy a na rozšiřování cév.

Kvalitní MED přímo od včelaře si můžete koupit a převzít v Praze

ZOBRAZIT

Hrášková polévka

Ve švédské stravě je velice oblíbená hustá hrášková polévka Ärtsoppa, která se připravuje s masem a s cibulí. Zvykem je po polévce podávat slané nebo sladké palačinky. Hrách je důležitým zdrojem bílkovin, skupiny vitamínů B, hořčíku a dalších látek.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo

Můžete si také přečíst

Ostatní
Pravdivý fakt: Běžná součást prodávaných chlebů pochází z lidských vlasů z Číny

Pokud si přečtete složení na štítku bochníku chleba, obvykle na něm naleznete složku L-cystein. To je non-esenciální aminokyselina,…

Ekologie
Vystavení nastávajících matek pesticidům způsobuje nižší IQ novorozenců

Tři na sobě nezávislé studie nedávno zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives ukazují, že má prenatální vystavení…

Ostatní
Utajovaná pravda: velké korporace vydělávají nejvíce peněz na amerických válkách 2/2

Je celkem pravděpodobné, že jestliže jste někdy posílali balík doručovací službou, koupili si počítač nebo třeba plechovku…

Ostatní
Zákeřné energy drinky – za dočasnou stimulaci platíte zdravím

Energy drinky čili energetické nápoje se staly moderním fenoménem, každý den jsou jich konzumovány desítky milionů. Kdo by…

Ostatní
Konzumace čokolády snižuje riziko infarktu a onemocnění srdce o třetinu

Každý miluje čokoládu, což potvrzuje i letošní meziroční nárůst její spotřeby v celosvětovém měřítku. Pozor bychom si však…

Ostatní
McDonald's opustil dodavatele vajec, poté co se odhalila vážná porušení zdravotních nařízení

Fastfoodový řetězec McDonald's je opět ve středu pozornosti médií poté, co dodavatel vajec ze západního pobřeží USA byl usvědčen…

Bylinky
Zázračná skořice – překvapivá fakta

Skořici nalezneme skoro v každé kuchyni. Vzhledem k jejímu častému využití ve sladkém pečivě a nápojích, málokoho by napadlo…

Ostatní
Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? Na vině jsou chemikálie…

Ostatní
Smrtící fast foody

Mnoho lidí si myslí, že občas konzumované nezdravé jídlo může být vyváženo vynecháváním jídel během týdne, větším příjmem…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY