Jak upéct domácí chleba

Velikost textu: A A A

Jak upéct domácí chleba

Ilustrační foto
  • autor: redakce
  • sdílet na

Domácí chleba je velmi skvělý. Obvykle je k tomu potřeba domácí pekárna. Dnes již domácí pekárnu vlastní hodně lidí, ovšem není to všední vybavení domácností. Pokud však chcete péci doma chléb, je opravdu nutné si domácí pekárnu pořizovat? Navíc, chléb nepečete často, jen párkrát ročně, takže investice je poměrně zbytečná. Domácí pekárna je často využívána pro lidi, kteří nemohou jíst obyčejnou mouku a také je často využívána lidmi, kteří mají alergii na lepek a nemohou tudíž jíst normální běžné rohlíky. V tomto článku je jakýsi návod na to, jak doma upéct chutný, křehký, zdravý a rychlý chleba. A ani k tomu neotřebujete onu domácí pekárnu, zvládnete to ve své domácí troubě. Recepty na domácí chléb je plný internet a je jich opravdu mnoho. Označit jeden za takový, který je vynikající a dobrý, je těžké, každému chutná jiný recept. Představíme si v tomto článku takový recept, který je jednoduchý a velmi chutný.

Na chléb, který budeme péct v troubě, potřebujeme tyto ingredience. Dva hrnky hladké pšeničné mouky, tři hrnky žitné mouky, půl odměrky mléka, dvě odměrky vody, půl kostky droždí, tři lžičky drceného kmínu, tři lžičky soli, jedna lžička cukru, miska s vodou, ve které jsou dvě lžíce octa.

Domácí chléb, tak jako všechny těsta, začínáme od přípravy kvásku. Do mléka, které má pokojovou teplotu, nadrobte droždí, doporučuji na opravdu malinké kousky, lépe se pak rozpouští v mléce. Tuto směs dejte blíže ke sporáku, nebo někde, kde je teplo a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba půl hodinu. Mezitím, než kvásek vzejde, smícháme mouky a koření. Pšeničnou mouku smícháme s žitnou moukou a dáme do mísy. Mouku promícháváme a snažíme se o maximální provzdušnění mouky. To provzdušnění nám poté pomůže k tomu, aby těsto lépe kynulo. Po provzdušnění mouky zamícháme sůl a drcený kmín. K mouce a koření následně přidáme kvásek, přilijeme vodu a pomocí vařečky vypracujeme těsto. Od nádoby se odlepuje, znamená to, že je hotové. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Jakmile je těsto vykynuté, dáme jej na vál či na plochu, která je posypaná moukou. Do misky s vodou a octem namoříme ruce a z těsta tvarujeme bochník či bochníčky.

Kurz přírodní medicíny - naučte se hlubší souvislosti nemocí z pohledu duchovna a ezoteriky

ZOBRAZIT

Poté chléb můžeme rozříznout, aby se při pečení vytvořila mřížka, a dáme do vyhřáte trouby na dvěstě stupňů a pečeme asi hodinu. Teplý chléb dáme na mřížku, kde chléb může větrat, aby se nezapařil. Nyní už jen zbývá zakrojit a ochutnat.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty

Můžete si také přečíst

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Druhy vegetariánství

V minulém článku jsme si ukázali, že vegetariánství je životní styl lidí, kteří se staví zodpovědně ke svému zdraví…

Léčení
Babské rady a zdraví I.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - červená čočka

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Léčení
Babské rady a zdraví II.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

 
" />
Prodej družstevního bytu a daň z příjmu<div style=online eğitim
" /> Prodej družstevního bytu a daň z příjmu
online eğitim
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<link rel= " />
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<link rel= " />
<html>
<head><title>301 Moved Permanently</title></head>
<body bgcolor=

301 Moved Permanently


nginx/1.14.0 (Ubuntu)
" />
<html>
<head><title>301 Moved Permanently</title></head>
<body bgcolor=

301 Moved Permanently


nginx/1.14.0 (Ubuntu)
" /> 301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.14.0 (Ubuntu)
Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období
Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY