Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky II.

Velikost textu: A A A

Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky II.

Ilustrační foto
  • autor: Kniha
  • sdílet na

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin – jakási „biobible“ pro příznivce biovaření a pro ty, kdo se zajímají o kvalitu potravin a zdravý životní styl. Představení málo známých surovin, rady pro vaření, informace o léčivých vlastnostech potravin a o rozdílech mezi běžnými potravinami a  biopotravinami, spousta vyzkoušených receptů i s fotkami.

 

Dálkový kurz výkladu tarotových karet pro začátečníky od autora knihy Tarot pro samouky

ZOBRAZIT

Mléko plné rozporů (podle vědy)

Byla jsem zvědavá, co o tak kontroverzní potravině říkají odborné studie. Bohužel jsem zjistila, že vědecké výzkumy mohou pravděpodobně prokázat, cokoli chtějí, tedy přesněji, cokoli potřebuje zadavatel výzkumu (ten, kdo ho platí, a jeho obchodní či politické zájmy). A tak i výstupy výzkumů jsou plné rozporů.

Jeden vědecký tým nám doporučuje jíst co nejvíce mléčných výrobků pro silné kosti, jiný vědecký tým nám radí mléčné výrobky a mléko výrazně omezovat, protože přispívá k zažívacím problémům a dalším zdravotním problémům. Jako další konkrétní příklad lze uvést francouzskou studii z roku 1986, která uvádí, že ženy konzumující velká množství tučných mléčných výrobků a zejména sýrů měly velké riziko rakoviny prsu. Naopak ty ženy, které jedly nejvíce jogurtu, vykazovaly riziko nejnižší. Na druhou stranu byla uveřejněna studie z roku 1989, která říká, že ženy konzumující mléčné výrobky, a to zejména velké množství jogurtu a cottage sýrů, mají 3x vyšší riziko rakoviny vaječníků.

Podobně se můžete dočíst, že malé děti musejí jíst mléčné výrobky jako prevenci proti osteoporóze. Na druhou stranu existuje mnoho studií, které vám doporučují nedávat žádné kravské mléčné výrobky malým dětem, protože mohou podpořit vznik cukrovky, a dokonce i srdečně cévních nemocí. Jsou studie, které jednoznačně spojují mléčné výrobky s vyšším výskytem určitých typů rakoviny (rakoviny střeva, prostaty, vaječníků či prsu), jsou i opačné, které tvrdí, že ti, kdo pijí mléko, mají o třetinu menší náchylnost ke vzniku rakoviny tlustého střeva.

Pozitivní vliv přináší podle všech studií konzumace kysaných mléčných výrobků – zejména jogurtů. Mluví o jogurtu jako o zázračné potravině se silnými antibakteriálními a protirakovinnými účinky.

Docela se mi líbí tvrzení Marion Nestlé, Ph.D., M.P.H, profesorky výživy na New York University. Ve své knize What to eat píše o svém podezření, že tím, kdo má poslední slovo v diskusi nad mléčnými výrobky, dnes není zájem o lidské zdraví, ale obchodníci s mléčnými výrobky. Podle M. Nestlé je mléko prostě jenom potravina, která není pro lidi perfektní (protože perfektní je pro telata), není tedy ani zázračná, jak tvrdí některé reklamy, ovšem ani „jedovatá“, jak tvrdí někteří odpůrci mléka. To znamená, že nemusíte pít mléko, abyste byli zdraví a měli silné kosti, jak tvrdí reklama. Chcete-li mléko konzumovat a nezpůsobuje vám zdravotní potíže, pak máte na výběr mnoho možností, jaký mléčný výrobek si koupíte. Doktorka osobně bere ohled na život krav a na kvalitu, proto kupuje nejčastěji bio mléčné výrobky, ideálně neochucované a nedoslazované. A ty považuje i za nejzdravější.

Jaký je rozdíl mezi běžným mlékem a o biomlékem?

Běžné mléko

V běžném zemědělství jsou krávy vyšlechtěny tak, aby nadojily až 40 litrů mléka denně, čímž dochází k přetěžování jejich organizmu (běžná kráva v ekologickém zemědělství nadojí nejvíce 25 litrů denně a „obyčejná“ kráva, jakou měl kdysi můj děda, dávala jen 10 litrů).

Takové efektivní krávy jsou vyšlechtěné, dostávají koncentrované a velmi výživné krmivo, většinou jim není umožněn přístup na pastvu, tím pádem mají málo pohybu a všechnu energii směřují k tvorbě mléka. Někde stále přetrvávají vazná ustájení, to znamená, že kráva je přivázaná na jednom místě, kde je i dojena. Zvířata jsou zchoulostivělá, trpí metabolickými poruchami a častými záněty vemene. Čím častěji má kráva zánět, tím častěji dostává antibiotika, která přecházejí v minimálních množstvích do mléka. Pravidelný příjem byť velmi nízkých dávek antibiotik může ničit přátelské bakterie ve střevech i podporovat vznik rezistence na antibiotika. Samozřejmě, že existují ochranné lhůty, které určují, že krávy, které braly antibiotika, mohou být dojeny pro prodej mléka až po třech dnech, v ekologickém zemědělství je lhůta dvojnásobná.

Biomléko

V ekologickém chovu musejí mít krávy, kozy či ovce vždy přístup k venkovnímu výběhu nebo na pastvu a mohou být krmeny jen přirozenou stravou. Telata nejsou odlučovány od matek dříve než po třech měsících, kdy pijí mateřské mléko, a náhražky pro telata nejsou na rozdíl od konvenčního chovu povoleny. Krávy v ekologickém zemědělství mohou jako krmivo dostávat výhradně pesticidy neošetřované biokrmivo, a proto se i do mléka dostane mnohem méně škodlivých látek. Stejně tak je to i s antibiotiky, Jsou povolena i v ekologickém zemědělství, ale díky lepšímu způsobu chovu se využívají mnohem méně než u běžných krav ve velkochovech. Pokud musí eko kráva dostat antibiotika, pak může být její mléko použito za dvakrát delší dobu než u běžných chovů.

V dochovech se někdy používá i léčba homeopatiky. Z těchto všech důvodů většina odborníků uvádí, že v biomléku je méně zbytkových pesticidů a antibiotik.

Pokud se někde dočtete, že mléko obsahuje hormony, je dobré si ověřit zdroj a nevěřit hned všem poplašným zprávám. V rámci Evropské unie by se hormony v potravinách objevit neměly. Problémem mohou být někdy výrobky ze zemí mimo evropský trh, pokud selžou kontrolní mechanismy.

Rozdíl je jak v kvalitě mléka, tak v následném zpracování, a to zejména u ochucovaných mléčných biovýrobků, u kterých je zakázáno používat umělé konzervační látky, chemická barviva, umělé aromatické látky, umělá sladidla i vitaminy syntetického původu.

U bio mléčných výrobků je v Evropě častější, že se méně průmyslově zpracovávají a dá se běžně koupit biomléko nepasterizované a nehomogenizované.

Biomléko je lepší (potvrzuje věda)

·         Pět let trvající projekt Českého výzkumného ústavu mlékárenského ukázal, že biomléko obsahuje více bioaktivních látek.

·         Biomléko obsahuje o 60 % více prospěšných mastných kyselin jako omega 3, o 20 % více antioxidantů a vitaminů. Konkrétně obsahuje více vitaminu E a betakarotenu.

·        Prokázalo se, že masné a mléčné biovýrobky mají pozitivní vliv na kvalitu mateřského mléka, ve kterém je pak více zdraví prospěšných mastných kyselin (ty jsou spojovány s posilováním imunitního systému a se snižováním rizika rakoviny a dalších nemocí).

·        Děti konzumující převážně biostravu (z 90 %), jejichž matky jedly také bio mléčné výrobky, měly o 36 % nižší riziko výskytu ekzémů.

O autorce:

Mgr. Hanka Zemanová (*1975) je autorkou dvou knih o biopotravinách – Biokuchařky a BioAbecedáře Hanky Zemanové.

S trendem bio se seznámila během studia VŠ, při němž absolvovala dva dlouhodobé studijní pobyty ve Francii, kde se mimo jiné zabývala ekologickou výchovu. Po návratu založila Pro-bio ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Se svým mužem založila společnost Albio, po jejím prodeji společně vybudovali Biopekárnu Zemanku.

Dnes je matkou malé Natálky, nezávislou odbornicí na biopotraviny, spolupracuje s médii v tématech spojených se zdravým biovařením a ekologicky šetrným životním stylem.

 

Knihu vydal Smartpress a můžete si ji objednat zde - www.smartpress.cz.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty, strava, zdraví

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Astrologie
Léčebné postupy (nejen) pro znamení Berana

Cílem nového seriálu článků je vnést do obecného povědomí možnosti, které přinášejí různé alternativní postupy při některých…

Ostatní
Pozor na nedostatek tekutin

Pijete až tehdy, když cítíte žízeň? Pokud je odpověď ano, tak je nejvyšší čas si uvědomit, že to není správně. Protože žízeň…

Energie
Autosugesce – tajná zbraň na vylepšení života

Podvědomí je velice silná a podstatná stránka naší mysli. Roli podvědomí si málokdy uvědomujeme, jeho síla se projevuje především…

Energie
Tatvy - jak je používat?

Tatvy jsou neviditelná záření kosmických sil. Můžeme si je představit jako paprsky, které ve dvouhodinových intervalech dopadají…

Jóga a mystika
Meditace

O meditaci můžete nalézt velké množství článků, nicméně málokde se vlastně dozvíte, o co jde a jak ji můžete provádět.Definovat…

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Zelený čaj

Přemýšlíte, že byste si dali něco teplého k pití? Že máte chuť na šálek dobrého čaje? Potom určitě sáhněte po čaji zeleném,…

Magie
Vizualizace – základ magie

Tento druh článků bude od podzimu přístupný pouze pro uživatele, kteří zaplatí čtenářský poplatek. Přístup, registrace i…

Energie
Představení čaker 1

Vítejte u seriálu o čakrách. Řekneme si zde nejen, co čakry jsou, ale postupně si ukážeme i možnosti jejich harmonizace.Lidské…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY