Návod na domácí marmeládu

Velikost textu: A A A

Návod na domácí marmeládu

Ilustrační foto
  • autor: redakce
  • sdílet na

Domácí marmeláda patří mezi domácí produkty, které jsou chuťově vynikající a také neobsahují žádné nežádoucí chemické látky typu konzervantů a stabilizátorů. Marmeláda určitě není stejná jako džem, který obsahuje kousky ovoce anebo jeho celé části. Příprava marmelády není nijak náročná, jelikož se jedná pouze o rozmělnění ovoce a jeho následnou úpravu spočívající v tom, že ovoce projde varem. Právě on společně s přidávaným cukrem bude dokonalou zárukou dokonalé konzervace. Popišme tedy, jak tedy na domácí marmeládu v několika krocích.

Připravte si ovoce i pracovní plochu

Než začneme s přípravou marmelády, měli bychom si pečlivě připravit pracoviště tak, že jej zbavíme všech nepotřebných věcí. Připravit bychom si měli ovoce, naostřený nůž a misku, do které budeme dávat odpad. Zapomenout bychom neměli na hrnec, mixér, vařečku a kuchyňskou váhu. Zavařovací sklenice musíme umýt a také pořádně opláchnout horkou vodou. Ovoce, z něhož bude marmeláda vyrobena, by mělo být úplně omyté a zbavené všech nežádoucích částí.

Vaření jahod nebo jiného ovoce

Ovoce nasypeme do velkého kastrolu, který nám nabídne velkou plochu pro odpařování. Ovocná směs se bude během varu měnit. Dojde k pěnění a bublání. Cukr zajistí i to, že nabude na objemu. Ovoce bychom měli v průběhu vaření pořádně podrtit. Poslouží nám k tomu dřevěná kvedlačka. Pozor je nutné dát si hlavně na to, aby nedošlo k připálení ke dnu. Důležité je přidání pektogelu, který je ale nutné nejprve rozpustit nejprve v cukru. Pokud bychom pektogel dali přímo do ovoce, mohlo by dojít ke vzniku velkých žmolků. Ty jsou pochopitelně nežádoucí. Směs s pektogelem tedy vmícháme a od varu budeme vařit ještě tři minuty.

Kvalitní MED přímo od včelaře si můžete koupit a převzít v Praze

ZOBRAZIT

Nalévání do sklenic

Poslední fází při výrobě marmelády je její nalévání do sklenic. Ideálně tak můžeme činit prostřednictvím nálevky. Sklenici je s obsahem nutné rychle zavíčkovat a položit ji dnem vzhůru. Pokud marmeládu nenalijeme do sklenic příliš horkou, pak musíme ještě sklenice s jejich obsahem sterilovat při teplotě 80 stupňů Celsia, a to zhruba nějakých 30 minut.
 

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.


Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty

Můžete si také přečíst

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Druhy vegetariánství

V minulém článku jsme si ukázali, že vegetariánství je životní styl lidí, kteří se staví zodpovědně ke svému zdraví…

Léčení
Babské rady a zdraví I.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - červená čočka

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Léčení
Babské rady a zdraví II.

Babské rady mohou sloužit jako naše první pomoc. Můžeme se na ně s důvěrou obrátit, protože jak již název napovídá,…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - mléko a mléčné výrobky II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda I.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

Ostatní
Bioabecedář Hanky Zemanové - špalda II.

Přinášíme vám ukázku z nové zajímavé knihy Bioabecedář od Hanky Zemanové. Titul je kompletní průvodce nakupováním biopotravin…

 
<html>
<head><title>301 Moved Permanently</title></head>
<body>
<center><h1>301 Moved Permanently</h1></center>
<hr><center>cloudflare</center>
</body>
</html>
<html>
<head><title>301 Moved Permanently</title></head>
<body>
<center><h1>301 Moved Permanently</h1></center>
<hr><center>cloudflare</center>
</body>
</html>
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare
<!DOCTYPE HTML PUBLIC 301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

" />
<!DOCTYPE HTML PUBLIC 301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

" /> 301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Únava může znamenat nemoc. Opatrně!
Únava může znamenat nemoc. Opatrně! Únava může znamenat nemoc. Opatrně!
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY