Starbucks přiznal používání barviva vyráběného z brouků

Velikost textu: A A A

Starbucks přiznal používání barviva vyráběného z brouků

Ilustrační foto
  • autor: ze zahraničí
  • sdílet na

Mezinárodní potravinářská a nápojová korporace Starbucks je jedním z tahounů, nabízejících přírodní alternativy toxických aditiv a umělých barviv. Poslední rozhodnutí společnosti ke změně složení jahodového krémového frappuccina však vzbudí pozornost hlavně v řadách vegetariánů – rozhodlo se totiž zvolit jako jednu z barvicích složek extrakt z chovaných brouků.

Ze zpráv je patrné, že ke změně složení došlo již v lednu, kdy byla původně pro vegany přijatelná barviva nahrazena těmi živočišnými. Jeden z veganských baristů však zveřejnil neoficiální tabulku se složením nápoje a vyvolal tak vlnu polemiky. Fotografii obalu naleznete zde: http://www.thisdishisvegetarian.com.

Problematickou složkou je kochineální extrakt, který je vyráběn z hmyzu Dactylopius coccus – nopálovec karmínový. Tento původně jihoamerický a mexický brouk produkuje kyselinu karmínovou, která může být extrahována a smíchána se solemi hliníku nebo vápníku a tvořit tak karmínové barvivo. Od roku 2011 musí být tato složka ve Spojených státech amerických na výrobcích jasně označována, i když do té doby postačilo sdělení, že produkt obsahuje umělá nebo přidaná barviva.

Dálkový kurz výkladu tarotových karet pro začátečníky od autora knihy Tarot pro samouky

ZOBRAZIT

Uvedené frappuccino bylo mezi vegany oblíbeno, protože do nedávné doby obsahoval pouze ingredience vhodné pro tuto skupinu konzumentů. Zdá se tedy, že Starbucks došel ve své horlivosti za změnu syntetických látek ve svých výrobích za přírodní poměrně daleko a dokonce se neobtěžoval ani řádně informovat spotřebitele o novém složení. Spotřebitelské organizace se tak snaží s korporací dohodnout na změně receptury s obsahem některého z již běžně používaných přírodních barviv, které by bylo vhodné i pro vegany – například červené řepy, mrkve nebo sladkých brambor. „Extrémisté“ jdou však ještě dál a požadují, aby Starbuck k obarvení jahodového nápoje používal něco nečekaného – skutečné jahody.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.

Zdroj
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo, vegetariánství

Můžete si také přečíst

Ostatní
Pravdivý fakt: Běžná součást prodávaných chlebů pochází z lidských vlasů z Číny

Pokud si přečtete složení na štítku bochníku chleba, obvykle na něm naleznete složku L-cystein. To je non-esenciální aminokyselina,…

Ekologie
Vystavení nastávajících matek pesticidům způsobuje nižší IQ novorozenců

Tři na sobě nezávislé studie nedávno zveřejněné v časopise Environmental Health Perspectives ukazují, že má prenatální vystavení…

Ostatní
Utajovaná pravda: velké korporace vydělávají nejvíce peněz na amerických válkách 2/2

Je celkem pravděpodobné, že jestliže jste někdy posílali balík doručovací službou, koupili si počítač nebo třeba plechovku…

Ostatní
Zákeřné energy drinky – za dočasnou stimulaci platíte zdravím

Energy drinky čili energetické nápoje se staly moderním fenoménem, každý den jsou jich konzumovány desítky milionů. Kdo by…

Ostatní
Konzumace čokolády snižuje riziko infarktu a onemocnění srdce o třetinu

Každý miluje čokoládu, což potvrzuje i letošní meziroční nárůst její spotřeby v celosvětovém měřítku. Pozor bychom si však…

Ostatní
McDonald's opustil dodavatele vajec, poté co se odhalila vážná porušení zdravotních nařízení

Fastfoodový řetězec McDonald's je opět ve středu pozornosti médií poté, co dodavatel vajec ze západního pobřeží USA byl usvědčen…

Bylinky
Zázračná skořice – překvapivá fakta

Skořici nalezneme skoro v každé kuchyni. Vzhledem k jejímu častému využití ve sladkém pečivě a nápojích, málokoho by napadlo…

Ostatní
Popcorn z mikrovlnky vydává toxický plyn!

Věděli jste, že popcorn v mikrovlnné troubě vypouští toxický plyn, který může poškodit vaše plíce? Na vině jsou chemikálie…

Ostatní
Smrtící fast foody

Mnoho lidí si myslí, že občas konzumované nezdravé jídlo může být vyváženo vynecháváním jídel během týdne, větším příjmem…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY