Zdravotní rizika GMO potravin – časté otázky

Velikost textu: A A A

Zdravotní rizika GMO potravin – časté otázky

Ilustrační foto
  • autor: Ze zahraničí
  • sdílet na

Víte o tom, že se GM potraviny pěstují i u nás? První u nás byla kukuřice. GMO jsou stále oblíbenější. Je to ovšem ten správný krok pro lidstvo? Přinášíme odpovědi světově uznávaného odborníka.

Jaké potencionální nebezpečí mohou GM potraviny pro člověka představovat?

Dálkový kurz výkladu tarotových karet pro začátečníky od autora knihy Tarot pro samouky

ZOBRAZIT

Geneticky modifikované potraviny mohou způsobit nové nemoci, choroby odolné vůči antibiotikům a problémy s výživou, které jsou normálně způsobeny toxiny, alergeny a karcinogeny.

Nebylo snad výzkumem dokázáno, že jsou GM potraviny pro člověka bezpečné?

Výzkum dosud neprokázal, že jsou GMO pro člověka bezpečné. Pouze jedna studie provedená u lidí ukázala, že GMS přežily uvnitř žaludku lidí, kteří GM potraviny jedli. Žádné následující studie již provedeny nebyly.

Studie na zvířatech prokázaly, že pojídání GM potravin vyústí k pre-rakovinnému buněčnému růstu, poškození imunitního systému, menší mozek, játra a varlata, částečnou atrofii nebo ztvrdnutí jater, neobvykle tvarovaná jádra buněk a další nevysvětlitelné anomálie těhotenství či vyšší úmrtnost.

Ale neukazují snad některé studie, že jsou GM potraviny chemicky stejné jako konvenční potraviny?

Ačkoliv některé studie srovnávaly GM potraviny s jejich konvenčními protějšky z pohledu chemického složení, jako jsou mastné kyseliny či bílkoviny, většina testů neumí určit rozdíly na úrovni DNA.

Rozdíl tu je. Zprávy z celé severní Ameriky popisují několik druhů zvířat, včetně krav, prasat, hus, losů, jelenů, veverek a krys, že když mají na výběr, vyhnou se konzumaci GM potravin.

Nejedí snad lidé GM potraviny bez zdravotních obtíží?

Biotechnologický průmysl tvrdí, že GM potraviny jedí miliony lidí bez zdravotních následků. To ovšem není přesné a je to skutečně zavádějící. Faktem totiž je, že nikdo nemonitoruje dopady GM potravin na lidské zdraví a ani neprovedl studie o efektech GM potravin na lidské zdraví. Navíc ne všechny toxické účinky se projeví v rámci hodin nebo dnů. Trvá roky či dokonce desetiletí, než se mnoho chorob rozvine. Studie na zvířatech prokázaly, že GM potraviny mohou potenciálně představovat zdravotní rizika pro člověka.

Jak si můžete být tak jistý, že GM potraviny způsobují problémy?

Jedno pozorování ukazuje, že jakmile se GM sója objevila v Británii, alergie na sóju vyrostla o 50 procent.

V březnu 2001 americké Centrum pro kontrolu nakažlivých nemocí uvedlo, že jsou potraviny odpovědné za dvojnásobný počet nemocí v USA ve srovnání s pouze o sedm let staršími odhady. Tento nárůst zhruba odpovídá zhruba době, kdy Američané začali jíst GM potraviny.

Samozřejmě bez testů, které ani průmysl a vlády nedělají, si nemůžeme být zcela jisti, zda je genetické inženýrství příčinou.

A co GM hormony v mléce?

Upravené mléko od krav obsahuje zvýšené množství hormonu IGF-1, který je znám jako jeden z nejrizikovějších faktorů pro rakovinu prsu a prostaty. Ale nikdo tento vztah nesleduje. Evropské země a Kanada americké upravené GM mléko zakázaly právě kvůli tomuto hormonu.

Proč geneticky upravené potraviny obsahují geny rezistentní vůči antibiotikům?

Genetické inženýrství je celé o manipulaci s geny. Když jsou geny vloženy do nosiče DNA, genetičtí inženýři si potřebují být jistí, že se DNA v genech chytí. Aby geny s upravenou DNA rozpoznali, používají se označené geny odolné vůči antibiotikům.

Označené geny jsou odolné vůči antibiotikům běžně používaným v lidské a veterinární medicíně. Někteří vědci se domnívají, že konzumace GM potravin obsahující tyto označené geny může vést k rozvoji střevní bakterie odolné vůči antibiotikům.

Ale existují nějaké zdokumentované negativní účinky GMO potravin na člověka?

Byl zaznamenán jeden incident spojený s GMO. V 80. letech zabil GM potravinový doplněk L-tryptophan (aminokyselina) kolem 100 Američanů a způsobil onemocnění a další problémy další tisícovce lidí.

Proč jsou na nepříznivé účinky GM potravin citlivé především děti?

Protože:
1. Mladá, rychle se rozvíjející těla jsou nejvíce ovlivnitelná
2. Děti jsou náchylnější k alergiím.
3. Děti jsou náchylnější k problémům s mlékem.
4. Děti jsou více náchylné k problémům s výživou.
5. Pro děti znamenají onemocnění odolná vůči antibiotikům nebezpečí.

Jak nebezpečné, nebo potenciálně nebezpečné, jsou GMO ve srovnání s „klasickými“ potravinami ohroženými např. pesticidy, ozářením, aditivy či konzervačními prostředky?

Neexistuje žádný způsob, jak zjistit relativní riziko v porovnání s ostatními potravinovými riziky vzhledem k tomu, jak málo výzkumů bylo provedeno na bezpečnost GMO. Jeden znepokojující fakt je, že GM plodiny přetrvávají v životním prostředí a mohou nadále představovat zdravotní rizika po celá staletí.

Kromě toho, přenos transgenů na střevní bakterie může představovat dlouhodobé riziko, protože cizí bílkoviny mohou být v našem těle vyráběny i poté, co GMO přestaneme jíst.

 

Jeffery Smith – přední světový odpůrce GMO potravin. Je dobře znám jako autor několika významných knih zaměřených na zdravotní rizika GMO. Ovlivnil první americké zákony na regulaci GMO, je v čele hnutí kampaně za zdravější stravování v USA.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách zahady-zdravi.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru.

Zdroj
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: ekologie, gmo, příroda, strava, zdraví

Můžete si také přečíst

Astrologie
Léčebné postupy (nejen) pro znamení Berana

Cílem nového seriálu článků je vnést do obecného povědomí možnosti, které přinášejí různé alternativní postupy při některých…

Ostatní
Pozor na nedostatek tekutin

Pijete až tehdy, když cítíte žízeň? Pokud je odpověď ano, tak je nejvyšší čas si uvědomit, že to není správně. Protože žízeň…

Energie
Autosugesce – tajná zbraň na vylepšení života

Podvědomí je velice silná a podstatná stránka naší mysli. Roli podvědomí si málokdy uvědomujeme, jeho síla se projevuje především…

Energie
Tatvy - jak je používat?

Tatvy jsou neviditelná záření kosmických sil. Můžeme si je představit jako paprsky, které ve dvouhodinových intervalech dopadají…

Jóga a mystika
Meditace

O meditaci můžete nalézt velké množství článků, nicméně málokde se vlastně dozvíte, o co jde a jak ji můžete provádět.Definovat…

Ostatní
Vegetariánství se představuje

Vegetariánství je pojem, který u nás zní stále exoticky. Přitom stravování založené na vynechání živočišných produktů není…

Ostatní
Zelený čaj

Přemýšlíte, že byste si dali něco teplého k pití? Že máte chuť na šálek dobrého čaje? Potom určitě sáhněte po čaji zeleném,…

Magie
Vizualizace – základ magie

Tento druh článků bude od podzimu přístupný pouze pro uživatele, kteří zaplatí čtenářský poplatek. Přístup, registrace i…

Energie
Představení čaker 1

Vítejte u seriálu o čakrách. Řekneme si zde nejen, co čakry jsou, ale postupně si ukážeme i možnosti jejich harmonizace.Lidské…

 
Vítejte Esoterika Duchovní svět Záhady Zdravý život Volný čas Věštírna Redakce
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY